20 Maart is niet alleen de laatste dag van de winter. Tien jaar geleden riep de VN deze dag ook uit tot de Internationale Dag van het Geluk. Sindsdien publiceert de VN elk jaar rond deze datum zijn “World Happiness Report’.
Gegevens worden verzameld via een uitgebreide vragenlijst, de Gallup World Poll, die aan de inwoners van 150 landen wordt voorgelegd. Er wordt onder andere geïnformeerd naar inkomen, gezondheid, vrijheid van keuze, vertrouwen in de overheid … Vervolgens wordt er op deze gegevens de nodige statistische hocus pocus losgelaten en komt men zo tot een ranking van de meest gelukkige landen.
Een land van zuurpruimen
Met Finland als koploper domineren de Scandinavische landen al tien jaar lang de top tien. Dit jaar ziet die er zo uit: Finland – Denemarken – IJsland – Zwitserland – Nederland – Luxemburg – Zweden – Noorwegen - Israël – Nieuw Zeeland.
Belgen zijn zuurpruimen, wij komen pas op de 19e plaats, vlak voor Frankrijk. Het zal dus duidelijk zijn dat God niet langer in Frankrijk woont.
De hoge ranking van de Scandinavische landen is overigens niet zo vanzelfsprekend, aangezien deze landen twintig jaar geleden nog hoge zelfmoordcijfers kenden.
Het World Happiness Report ziet er elk jaar ook een beetje anders uit. Waar men enkele jaren geleden nog onderzocht of geluk afhankelijk was van je omgeving, ligt de klemtoon de laatste twee jaar op de correlatie tussen geluk en gezondheid (lees corona).
Tussen de oren
Wat is trouwens de definitie van geluk?
Volgens Wikipedia is geluk ‘het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden’.
Via Encyclo.nl vind ik zowaar meer dan 20 verklaringen en/of synoniemen, gaande van ‘gunstige gebeurtenis’ tot ‘kans’.
Sommige wetenschappers die zich in het vakgebied ‘positieve psychologie’ over deze vraag buigen, menen dat ‘geluk’ tussen onze oren zit. Dan Gilbert van Harvard heeft hierover een vermakelijke TED Talk. https://www.ted.com/talks/dan_gilbert_the_surprising_science_of_happiness
Hij beweert dat wanneer de zaken niet lopen als voorzien, we ons ‘geluk’ kunnen aanpraten. Mocht dat inderdaad zo zijn, dan is dat goed nieuws voor België. Met een gezamelijke inspanning van alle zuurpruimen zouden we voor de verandering zowaar ook in de top tien kunnen belanden …
Reactie plaatsen
Reacties