Het Gilgamesj-epos

Gepubliceerd op 25 september 2021 om 18:57

Het Gilga-wat? Gilgamesj-kleitabletten?

Het Gilgamesj-epos is de Sumerische voorloper van het Griekse heldendicht én van het Oude Testament, inclusief het scheppingsverhaal en de zondvloed. Dat laatste mag geen verrassing zijn aangezien beide verhalen zijn ontstaan in het Midden-Oosten.

Het in verzen geschreven verhaal beschrijft de lotgevallen van Gilgamesj, halfgod en koning van Uruk. Net als zijn Griekse opvolgers bevecht hij demonen en een stier en onderneemt hij een tocht tijdens dewelke hij allerlei gevaren moet trotseren.

Interessante lectuur dus, voor wie van oude verhalen houdt en ook voor wie geïnteresseerd is in de theorie dat de mens geschapen is door Anunnaki. 

Deze laatsten zijn goden uit de Mesopotamische mythologie of, volgens sommige complottheoretici, buitenaardse wezens die net als de latere Griekse goden boven op een berg woonden.

Leuk weetje (gepikt van Wikipedia): de kleitabletten met het verhaal zijn zo goed bewaard omdat ze per ongeluk gebakken werden tijdens een brand in de bibliotheek waar ze waren opgeslagen.

 

Ook in het Nederlands

Ben je het Akkadische spijkerschrift niet machtig, geen paniek, het werk is ook beschikbaar in het Nederlands:

F.M.Th. de Liagre Böhl, Het Gilgamesj Epos. Nationaal heldendicht van Babylonië. Amsterdam: H.J. Paris, 1941 en herdrukken  

En als kinderboek: Geraldine McCaughrean, Gilgamesj de held. Christofoor, 2003. ISBN 9789062387052.

Frank Groothof, Gilgamesj. Nieuw Amsterdam, 2006. ISBN 9789046800713.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.